Top 5 najboljih gradova za posetu zimi

Top 5 najboljih gradova za posetu zimi

Odlazak na odmor zimi ima poseban kvalitet. Kada dođete u posetu zimi, često se osećate kao da vidite neko mesto po prvi put. Ne postoje dva mesta koja ga doživljavaju na isti način. Zima, za razliku od drugih godišnjih doba, može u potpunosti da transformiše lokaciju i pruži posetiocima iskustvo koje ne mogu dobiti nigde drugde. U zimskim sportovima i aktivnostima poput traženja severnog svetla možete uživati tokom kratkih dana i snega. Pored ovoga, naš tim na Mojtrg.rs napravio je listu 5 gradova koje treba da posetite zimi.

Vienna

Zime mogu biti hladne i često snežne, ali ako ste spremni za vremenske prilike, možete uživati u Beču u jednom od najboljih doba godine. Tokom praznične sezone, kada je decembarska temperatura u proseku mraznih 0°C, možete videti austrijsku prestonicu, koja je jedan od najelegantnijih carskih gradova, u svom svom sjaju, sa osvetljenim ulicama i izlozima koji su odlično obučeni. Od sredine novembra do Božića, najlepši trgovi Beča pretvaraju se u magične božićne pijace, tradiciju koja datira još iz srednjeg veka. Miris božićnih peciva i vrućeg punča ispunjava vazduh, a meštani kližu na stanovi gradskom klizalištu uz zvuke starih favorita iz klasične muzike. Uživajte u blistavim božićnim ukrasima i prazničnoj kupovini u otmjenim buticima i božićnim pijacama kada ih posetite rano u zimu. U jednom od mnogih šarmantnih kafića u Parizu, zagrejte se dok razgledate uz čašu ili dve vin chauda ili šoljicu tople čokolade. ili potražite zaklon od elemenata posetom jednom od pariskih muzeja svetske klase, kao što su Luvr, Centar Pompidu ili Musee D’Orsai. Posetite čuvene pariske katakombe, koje su podzemne i sadrže preko šest miliona kostiju, za alternativnu tajnu avanturu.

Abisko, Sweden

Švedski grad Abisko, koji se nalazi u severnoj Evropi, odličan je zimski odmor za strastvene zimske entuzijaste. Tokom zime, sunce ne izlazi uvek nedeljama u ovom švedskom gradu! Međutim, veličanstveno severno svetlo, poznato i kao Aurora Borealis, savršeno je upotpunjeno zimskim mrakom. Međutim, Abisko je više od mesta laptopovi gde se vidi severna svetlost zimi. U gradu postoje brojne dodatne turističke atrakcije i aktivnosti. To uključuje pecanje na ledu, sankanje pasa, skijaško trčanje, pa čak i veličanstveni nacionalni park sa irvasima.

Prague, Czech Republic

Videti Praški zamak prekriven snegom je bez premca. Iako je jedan od najlepših gradova na ovoj listi, Prag je takođe jedan od najhladnijih. Ali kratke dane i niske temperature nadoknađuju prelepa arhitektura, fascinantna istorija i bogato kulturno nasleđe.

Pre baletske ili operske predstave u Narodnom pozorištu, posetite kafiće i prodavnice na starogradskom trgu, ne propustite astronomski sat ili obiđite brojne sobe i muzeje Praškog zamka. Doživite legendarnu scenu noćnog života Praga nakon mraka, počevši od zanatskih koktela u Alchemist-u, baru koji odaje počast prošlosti Praga kao žarišta alhemije. Kada je reč o hotelima, imate izbor između boravka u Grand Marku ili u hotelu Boho modernog izgleda.

Transylvania, Romania

Rumunsku Transilvaniju karakterišu šarmantni gradovi u srednjovekovnom stilu kao što su Biertan, Sigišoara i Brašov. Ovaj drevni grad poznat je i kao Brašov. Dom grofa Drakule se tokom zime pretvara u živopisnu zimsku zemlju čuda. Sablasna, misteriozna zemlja koja se pojavljuje na pozadini snegom prekrivenih, neplodnih pejzaža, golih stabala i sivog neba svakako je obavezno da se vidi tokom zime za one koji uživaju u dobroj strašnoj priči. Ako ste zainteresovani za gotičku arhitekturu ili jednostavno uživate u istraživanju istorijskih gradova, to je takođe odlična zimska destinacija.

Lapland, Finland

Laponski irvasi u šumi, ljubaznošću BlueOrange Studio-a i Shutterstock-a. Za skoro sve aktivnosti koje uključuju sneg, idite u region na severu Finske. Takođe, ako budete imali sreće, možda ćete videti i veličanstvenu Auroru Borealis. Pokušajte da ostanete u staklenom igluu da biste gledali spektakl za još neverovatnije iskustvo. Posetite bicikli selo Deda Mraza i poštu Deda Mraza u Rovaniemiju. Haski safari i jahanje irvasima kroz pejzaž koji oduzima dah dve su najtipičnije laponske aktivnosti. Umesto toga, ako želite da vam bude prijatno i toplo, probajte finsku saunu.

Zima dolazi, i dok neki od nas možda žele da se upute u toplije, primorske oblasti, mnogi od nas žele da uživaju u sezoni u svoj njenoj raskoši. Zima u ovim gradovima ima mnogo toga da ponudi, od pogleda koji oduzima dah dok se nežno ljuljate žičarom prema vrhu ski staze do blistavih svetla i mirisa koji zalijevaju usta dok šetate kroz užurbano božićno tržište.